Om beslag te kunnen leggen heb je een vonnis van een rechter nodig. Enkel een deurwaarder kan beslag leggen, beslag leggen met een vonnis wordt ook wel executoriaal beslag genoemd.
Als er geen vonnis is, kun je wel beslag leggen, dit wordt een conservatoir beslag genoemd. Om dit te kunnen realiseren dien je een advocaat in te schakelen, die vervolgens een deurwaarder inschakelt. De advocaat zal verlof moeten vragen aan de rechtbank om beslag te mogen leggen en gelijktijdig de wederpartij in rechte moeten betrekken door middel van een dagvaarding. Na het verlof van de rechtbank, kan er beslag gelegd worden. Bij het beslag leggen houdt de rechtbank altijd rekening met de zogenoemde belastvrije voet.
De belastvrije voet is het deel van het inkomen van de debiteur, waar de deurwaarder geen beslag om mag leggen. Wanneer er beslag wordt gelegd op het inkomen, wordt altijd een belastvrije voet vastgesteld. De deurwaarder kan enkel op dat deel van het inkomen, dat boven de belastvrije voet uitkomt, beslag leggen. De beslagvrije voet bedraagt, in beginsel, 90% de toepasselijke bestandsnorm. Daarnaast wordt er in de beslagvrije voet rekening gehouden met woonkosten, premie ziektekostenverzekering en mogelijke andere inkomsten van de debiteur of partner.
Weten wat je het best in jouw situatie kunt doen?
Neem contact met ons op voor advies op maat.
Onze specialisten helpen je graag!